Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

Ομιλία Βασ. Τόγια για προυπολογισμό

  
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είναι αλήθεια ότι πολλές φορές η αντιπαράθεση για τον προϋπολογισμό, για τους αριθμούς, τα μεγέθη είναι μπορώ να πω πληκτική, βαρετή για τους πολίτες. Αυτός όμως ο Προϋπολογισμός είναι τόσο καθαρός και τόσο προφανής και είναι τόσο ξεκάθαρες οι αντιπαραθέσεις που γίνονται από αυτό το Βήμα μέσα σε αυτήν εδώ την Αίθουσα που δεν χωρά αμφιβολία ότι ο λαός έχει βγάλει τα συμπεράσματά του και συνεχίζει να τα επιβεβαιώνει.
Δεν μπορώ να αντισταθώ στον πειρασμό να απαντήσω στον αγαπητό συνάδελφο της ΝΔ που μόλις κατήλθε του Βήματος: αν ο Προϋπολογισμός αυτός, κύριε συνάδελφε της Νέας Δημοκρατίας, είναι νεκρός Προϋπολογισμός, είναι η πιο μεγάλη ομολογία ότι αφορά μια νεκρή οικονομία. Δεν είναι νεκρός ο Προϋπολογισμός. Νεκρή είναι η οικονομία που παραδώσατε. Και πρέπει να πω ότι οι εκλογές δεν σας απαλλάσσουν των ευθυνών. Οι εκλογές δεν είναι κολυμβήθρα του Σιλωάμ. Η πολιτική πρέπει να έχει συνέχεια και η ευθύνη πρέπει να αναλαμβάνεται έμπρακτα και εν πάση περιπτώσει να μην αντικαθίσταται από θράσος. Γιατί είναι θράσος να γίνεται τέτοια κριτική και τέτοια αντιπαράθεση όταν τα στοιχεία της οικονομίας δεν αφήνουν καμία αμφιβολία. Στις 4 Οκτώβρη παραδώσατε στην Κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. ένα εκρηκτικό μήνυμα.
Η νέα Κυβέρνηση παρέλαβε μαζί με την εντολή να κυβερνήσει ένα οικονομικό εκρηκτικό μείγμα. Μας δώσατε ένα εκρηκτικό κοκτέιλ με έλλειμμα που δεν μπορεί πραγματικά να το υπολογίσει κανείς, με ένα δημοσιονομικό εκτροχιασμό, που σας θυμίζω ότι το είχατε προϋπολογίσει σε αυτήν εδώ την Αίθουσα. Πέρυσι τέτοιον καιρό μιλούσατε για 3,7%. Κατέληξε να είναι 12,7% και στην πραγματικότητα μπορώ να πω ότι κανείς δεν ξέρει ποιο είναι το έλλειμμα αυτή τη στιγμή, με ένα δημόσιο χρέος στα 300 δισεκατομμύρια ευρώ. Νούμερα και αριθμούς που τα ακούνε οι Έλληνες πολίτες και τρομάζουν. Τρομάζουν και σας καταλογίζουν ευθύνες.
Το χειρότερο. Μια οικονομία που βρίσκεται πια καθηλωμένη στην ύφεση, με ρυθμό ανάπτυξης μηδενικό, μειωμένο, αρνητικό και οι άνεργοι να συσσωρεύονται. Με μηδενικό κύρος. Αυτό που λένε, ότι δεν ακούει πια κανείς την Ελλάδα, που έχει γίνει ανέκδοτο. Και δεν περιμέναμε τις διεθνείς αγορές να κρούσουν τον κώδωνα του κινδύνου.
Γνωρίζαμε την κατάσταση και κυρίως τη γνώριζαν αυτοί που βιώνουν την πραγματική οικονομία. Το γνωρίζουν οι άνεργοι, οι εξαφανισμένες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι ακάλυπτες επιταγές στην αγορά, τα εισοδήματα που μειώνονται και εξανεμίζονται. Το γνωρίζουν και οι εργαζόμενοι. Το γνωρίζουν και οι αγρότες που ακούνε για αγροτικό εισόδημα και τους φαντάζει πια ότι είναι όνειρο θερινής νυκτός.
Αυτή την οικονομία παραδώσατε και αυτή η ευθύνη είναι αναπαλλοτρίωτη και δεν ξεπλένεται με την πολιτική καταδίκη στις εκλογές. Χρειάζεται έμπρακτη ανάληψη ευθύνης και έμπρακτη ανάληψη έκφρασης συγνώμης.
Λέω εκ των προτέρων: Αν εννοείτε αυτά που λέτε, αυτό που πρέπει να κάνετε εμπράκτως, γιατί δεν βλέπω να κάνετε και σοβαρή κριτική στα μέτρα που περιλαμβάνει ο Προϋπολογισμός, είναι να ψηφίσετε αυτόν τον Προϋπολογισμό. Αν θεωρείτε ότι αυτή η κατάσταση είναι έτσι και πρέπει να ξεπεραστεί, η έμπρακτη έκφραση της συγγνώμης σας είναι να δώσετε ψήφο υπερψήφισης σε αυτόν τον Προϋπολογισμό. Έτσι, μπορούμε να έχουμε καθαρή συνεννόηση και αυτό που λέτε ότι μπορείτε να στηρίξετε και θέλετε να στηρίξετε μια σοβαρή προσπάθεια ανάταξης της ελληνικής οικονομίας μπορεί να έχει αντίκρισμα.
Σε αυτό το περιβάλλον η ελληνική Κυβέρνηση, η νέα Κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. έχει να αντιμετωπίσει πολλαπλές προκλήσεις. Πάντως, δεν επέλεξε το δρόμο ούτε της πλαστότητας ούτε της λογιστικής αλχημείας. Έχουμε βάλει ένα στόχο: Μετά από πολλά χρόνια αυτός ο Προϋπολογισμό να εφαρμοστεί. Να είναι ένας Προϋπολογισμός που στο τέλος θα πούμε ότι είναι ένας Προϋπολογισμός ειλικρινής που υλοποιείται, μαζί με τους στόχους που έχουμε θέσει για τη συγκράτηση της αύξησης του δημόσιου χρέους, για την ταυτόχρονη στήριξη της ανάπτυξης και των επενδύσεων, για την ενίσχυση των οικονομικά ασθενέστερων, για τη βοήθεια των ανέργων, για τη στήριξη της ανταγωνιστικότητας και για τη στήριξη της παιδείας και της υγείας.
Ακούω σε αυτήν την Αίθουσα για τις υποσχέσεις που ανελήφθησαν και γι’ αυτά που περιγράφονται ή δεν περιγράφονται στον Προϋπολογισμό. Επειδή, όμως, είναι καθαρά τα μέτρα και οι πολιτικές που εκδηλώνονται και αναγράφονται στον Προϋπολογισμό, θέλω να ρωτήσω τα εξής:
Είναι αλήθεια ή όχι ότι προβλέπεται αύξηση των δαπανών για την εκπαίδευση ένα δισεκατομμύριο ευρώ;
Είναι αλήθεια ή όχι ότι το έκτακτο επίδομα αλληλεγγύης απαντά σε αυτούς που λένε «Μα, εσείς δεν λέγατε προεκλογικά πού θα βρεθούν τα λεφτά;».
Είναι αλήθεια ή όχι ότι βρίσκονται τα λεφτά, αρκεί να υπάρχει βούληση αναδιανομής του εισοδήματος και αναδιανομής του πλούτου;
Είναι αλήθεια ή όχι ότι υπάρχει αύξηση του Φ.Π.Α. κατά 150 εκατομμύρια ευρώ, όπως υποσχεθήκαμε προεκλογικά;
Αλήθεια δεν είναι ότι είπαμε πως η προτεραιότητά μας θα είναι η υγεία και η παιδεία και ότι προβλέπουμε αύξηση στην υγεία μέσα από την πρόσληψη νοσηλευτικού προσωπικού κατά 70 εκατομμύρια ευρώ;
Επίσης, δεν είναι σωστή η υλοποίηση της πολιτικής μας δέσμευσης για την αύξηση του επιδόματος ανεργίας, για την αύξηση των αγροτικών συντάξεων, για εισοδηματική πολιτική σε μισθούς και συντάξεις κατά 160 εκατομμύρια ευρώ;
Όπως επίσης αλήθεια δεν είναι ότι υλοποιούμε για πρώτη φορά τη δέσμευση για την αύξηση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων σε μια χώρα και σε μια περιφέρεια εγκαταλελειμμένη;
Αυτές είναι οι δεσμεύσεις που αναλάβαμε. Αυτές είναι οι δεσμεύσεις μιας άλλης πολιτικής. Αυτές είναι οι δεσμεύσεις που μπορούν να οδηγήσουν, χωρίς μεγάλα λόγια στην έξοδο της οικονομίας από την κρίση, αλλά που δεν κοροϊδεύουν, που δεν χαϊδεύουν αφτιά, που λένε την πραγματικότητα. Για πρώτη φορά μπορούμε, με τη στήριξη όλων, στο τέλος αυτού του χρόνου να πούμε ότι έχουμε έναν Προϋπολογισμό. Πρώτον, τον υλοποιήσαμε και, δεύτερον, είναι ένα βήμα σε μια συνολική πορεία εξόδου από την κρίση.
Όμως, είναι μια έξοδος από την κρίση που δεν θα χρησιμοποιήσει ως θύματα εκείνους που χρησιμοποιούσαν οι προηγούμενες πολιτικές της απερχόμενης Κυβέρνησης των έξι χρόνων. Είναι μια πολιτική που μπορεί να παράγει και πλούτο, που μπορεί να κάνει πολιτικές και ευθύνης, αλλά και κοινωνικής δικαιοσύνης.
Γι’ αυτό η υπερψήφιση αυτού του Προϋπολογισμού δεν είναι μια συνηθισμένη πράξη που γίνεται κάθε χρόνο. Είναι μια θετική αφετηρία που μπορεί να κοιτάξει θετικά το μέλλον και καθαρά στα μάτια τους Έλληνες πολίτες και τον ελληνικό λαό.
Σας ευχαριστώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.