Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

Ο Βουλευτής Φθιώτιδας της Ν.Δ. . Χρήστος Σταϊκούρας κατέθεσε επίκαιρη ερωτηση για την ΛΑΡΚΟ

  

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 

Λαμία, 18 Δεκεμβρίου 2009 

Ο Βουλευτής Φθιώτιδας της Ν.Δ. και Αναπληρωτής Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης της Οικονομίας κ. Χρήστος Σταϊκούρας κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση προς το Υπουργείο Οικονομικών αναφορικά με το μέλλον της ιστορικής και στρατηγικά σημαντικής για την Ελληνική βιομηχανία μεταλλευτικής επιχείρησης ΛΑΡΚΟ.

Ειδικότερα, στην ερώτησή του, αναφέρθηκε στα λεχθέντα του Πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου κατά την ομιλία του στην εκδήλωση με αφορμή την έναρξη του κοινωνικού διαλόγου για μια εθνική κοινωνική συμφωνία στο Ζάππειο Μέγαρο (14.12.2009) όπου μεταξύ άλλων ο κ. Παπανδρέου δήλωσε πως «Εμείς θέλουμε να διατηρήσουμε εκείνες τις κρατικές επιχειρήσεις, οι οποίες είναι ζωτικές για την οικονομία μας, κάτω από τον έλεγχο του κράτους, αλλά θα προχωρήσουμε σε μετοχοποιήσεις και αποκρατικοποιήσεις σε εκείνες που δεν χρειάζεται το κράτος να ελέγχει.»

Στην ερώτησή του ο κ. Σταϊκούρας επεσήμανε πως η ΛΑΡΚΟ αποτελεί μια εταιρεία με σημαντική συμμετοχή του Δημοσίου που έχει εισέλθει σε δύσκολη περίοδο, καθώς τόσο ενδογενείς (παραγωγικές αδυναμίες και διαχειριστικές αστοχίες) όσο και εξωγενείς (κόστος συντελεστών παραγωγής και διεθνείς τιμές προϊόντος) παράγοντες συνετέλεσαν στη διόγκωση των χρονιζόντων προβλημάτων της επιχείρησης, τα οποία εντοπίζονται σε οικονομικό, και σε λειτουργικό, όπως δείχνουν τα πρόσφατα τραγικά εργατικά δυστυχήματα επίπεδο και θέτουν σε αμφισβήτηση την ίδια τη βιωσιμότητα της επιχείρησης. 

Επιπλέον, αναφέρθηκε στην προσπάθεια που είχε ξεκινήσει η Κυβέρνηση της Ν.Δ., μετά και τις συνεχείς «ενέσεις» ρευστότητας του Ελληνικού Δημοσίου και την προώθηση του προγράμματος αναδιάρθρωσης της επιχείρησης με την ενεργό συμμετοχή των εργαζομένων, με δεδομένη και την αδυναμία ή την άρνηση κεφαλαιακής ενίσχυσης της επιχείρησης από τους λοιπούς μετόχους της εταιρείας, να προχωρήσει, σε διεθνή διαγωνισμό για την επιλογή στρατηγικού επενδυτή για τη ΛΑΡΚΟ. 

Όπως τονίζει ο κ. Σταϊκούρας η συγκεκριμένη διαδικασία έβρισκε αντίθετο το ΠΑ.ΣΟ.Κ και ενδεικτικά στην ερώτησή του υπενθυμίζει τις δηλώσεις του κ. Μ. Χρυσοχοΐδη κατά τη συνάντηση κλιμακίου του ΠΑ.ΣΟ.Κ με εκπροσώπους παραγωγικών και συνδικαλιστικών φορέων της ΛΑΡΚΟ (17.07.09) που τότε διαβεβαίωνε τους εκπροσώπους των εργαζομένων ότι «το ΠΑ.ΣΟ.Κ είναι αντίθετο με την επιλογή της κυβέρνησης για την πώληση της ΛΑΡΚΟ και ότι θα αγωνιστεί με κάθε πρόσφορο μέσο ώστε να μην προχωρήσει το συγκεκριμένο εγχείρημα». Τόνιζε, ακόμη ο κ. Χρυσοχοΐδης ότι «για το ΠΑ.ΣΟ.Κ, ο δημόσιος χαρακτήρας της επιχείρησης είναι μια καθαρή επιλογή». 

Με την κατάθεση της επίκαιρης ερώτησής του ο κ. Σταϊκούρας επιθυμεί να ενημερωθεί για τις προθέσεις της Κυβέρνησης του ΠΑ.ΣΟ.Κ όσον αφορά το μέλλον της ΛΑΡΚΟ, της επιχείρησης που αναδεικνύει και αξιοποιεί τον ορυκτό πλούτο της χώρας και αποτελεί βασικό αναπτυξιακό πυλώνα του Νομού Φθιώτιδας.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.