Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

ΣΩΣΙΒΙΟ ΜΕ "ΦΟΡΟ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ"...

Την καθιέρωση «ασφαλιστικού φόρου» -από τον οποίο ωστόσο δεν θα επηρεαστούν μισθωτοί και συνταξιούχοι- ζητά η ΓΣΕΕ, προκειμένου να στηριχτούν οικονομικά τα Ταμεία.
Η πρόταση αυτή θα εξεταστεί από το υπουργείο Εργασίας στο πλαίσιο του διαλόγου για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, ενώ οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών. Στόχος της ΓΣΕΕ είναι να δημιουργηθεί ένας «κουμπαράς» για τα Ταμεία, ο οποίος θα... σπάσει όταν φτάσει η ώρα μηδέν του ασφαλιστικού συστήματος. Πρόταση... για καθιέρωση «ασφαλιστικής εισφοράς» σε όλες τις επιχειρήσεις, προκειμένου να στηριχτούν τα Ταμεία θα καταθέσει στο τραπέζι του διαλόγου και η ΓΣΕΒΕΕ. Κατάργηση

Σημειώνεται πως η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στην κατάργηση της ρύθμισης που προβλέπει χρηματοδότηση του ασφαλιστικού συστήματος από τον ΦΠΑ, καθώς με τον τρόπο αυτό επιβαρύνονται οικονομικά ακόμα και τα χαμηλά εισοδήματα.

Ως αντιστάθμισμα αναζητά άλλες πηγές εσόδων, με στοχευμένες δράσεις που δεν θα επιβαρύνουν τους χαμηλόμισθους και τους χαμηλοσυνταξιούχους.

Η αναλυτική πρόταση της ΓΣΕΕ για το θέμα θα κατατεθεί στην επιτροπή ειδικών για το ασφαλιστικό, που έχει συσταθεί από το υπουργείο Εργασίας. Σύμφωνα με τους εκπροσώπους της ΓΣΕΕ στην επιτροπή (Σάββα Ρομπόλη και Γιώργο Ρωμανιά) νέοι πόροι για τα Ταμεία μπορεί να βρεθούν από:

Τμήμα της κερδοφορίας των δημόσιων επιχειρήσεων.

Ποσοστό του προϊόντος της αποκρατικοποίησης δημόσιων επιχειρήσεων και οργανισμών.

Θέσπιση ειδικής έκτακτης επιβάρυνσης στα υψηλά εισοδήματα.

Θέσπιση ειδικής έκτακτης επιβάρυνσης στις επιδοτούμενες επιχειρήσεις που μετατρέπονται σε εντάσεως κεφαλαίου από εντάσεως εργασίας.

Η Εκτακτη φορολόγηση των διανεμόμενων κερδών των επιχειρήσεων (περιλαμβανομένων και των τραπεζών). Ποσοστό επί των εκτός προϋπολογισμού εσόδων των ειδικών λογαριασμών (που υπάρχουν στα υπουργεία). Ποσοστό επί των υπεραξιών γης και γενικότερα ακίνητης περιουσίας (συμπεριλαμβάνεται και η εκκλησιαστική περιουσία). Ποσοστό επί των πάσης φύσεως εσόδων από ποινές και πρόστιμα για παραβάσεις της νομοθεσίας, διαφθορά κ.λπ.Ποσοστό από τις εισπράξεις του ΟΠΑΠ - λαχεία - καζίνo.

Οι εκπρόσωποι της ΓΣΕΕ στην επιτροπή θα επισημάνουν πως πρόκειται για ενδεικτικές (και όχι περιοριστικές) πηγές για την άντληση νέων πόρων.

Μάλιστα θα τονίσουν πως «η αναλογική συμμετοχή των πηγών αυτών στα αναμενόμενα συνολικά ετήσια έσοδα μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο επεξεργασίας και προβολής πολλών εναλλακτικών συναφών σεναρίων, αρκεί τα αναμενόμενα συνολικά, εξ εκάστου σεναρίου έσοδα, να είναι επαρκή για τον σχηματισμό του αναγκαίου αποθεματικού».

Σημειώνεται πως «φόρος ασφάλισης» υπάρχει ήδη στη Γαλλία, με τα χρήματα να κατευθύνονται στο Ταμείο Γενεών. Το συγκεκριμένο Ταμείο θα παραμείνει «κλειδωμένο» για είκοσι χρόνια και θα ανοίξει μόνο όταν το ασφαλιστικό σύστημα βρεθεί σε οικονομικό αδιέξοδο.

Την ίδια στιγμή η ΓΣΕΒΕΕ θα καταθέσει στο τραπέζι του διαλόγου πρόταση για επιβολή «ασφαλιστικής εισφοράς» στις επιχειρήσεις, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί ο «κουμπαράς» του συστήματος. Η εισφορά θα είναι ανάλογη με το μέγεθος της κάθε επιχείρησης και θα μπορούσε να υπολογίζεται επί του τζίρου.

Κρίσιμη κατάσταση

Η εξεύρεση νέων πηγών χρηματοδότησης του συστήματος αποτελεί το βασικό θέμα συζήτησης στον διάλογο για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση. Ενδεικτικό της κρισιμότητας της κατάστασης είναι πως τα Ταμεία χρειάστηκαν φέτος 2,47 δισ. ευρώ «έξτρα» χρηματοδότηση.

Νέοι πόροι για τη χρηματοδότηση του συστήματος μπορούν να βρεθούν κυρίως μέσα από την αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής και τον περιορισμό των δαπανών στους κλάδους υγείας. Το υπουργείο εκτιμά πως το 2010 μπορούν να εξευρεθούν από τις δύο αυτές πηγές 1,2 δισ. ευρώ, ποσό που θα αυξάνεται τα επόμενα χρόνια.

ΣΤΟ ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ Η ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑ

Συνεδριάζει αύριο η επιτροπή διαλόγου για τη μεταρρύθμιση στο Ασφαλιστικό με βασικό θέμα στην ατζέντα την αποτύπωση των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα Ταμεία και τη βιωσιμότητα των συντάξεων. Η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας εκτιμά ότι τα ταμειακά προβλήματα θα ενταθούν το πρώτο 6μηνο του 2010.

Την ίδια στιγμή, οι δαπάνες για τις συντάξεις έχουν αυξηθεί πέρα από όλες τις προβλέψεις, ενώ η αναλογία ασφαλισμένων - συνταξιούχων είναι συχνά κάτω από τα αποδεκτά όρια. Εν τω μεταξύ, παράσταση διαμαρτυρίας στο Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων πραγματοποιεί σήμερα η ΑΔΕΔΥ, ζητώντας τη χρηματοδοτική στήριξη του Ταμείου, ώστε να μπορέσει να καταβάλει τα εφάπαξ που χρωστά σε περισσότερους από 17.000 συνταξιοδοτημένους υπαλλήλους.

Επίσης ζητά τη στήριξη του Οργανισμού Περίθαλψης Ασφαλισμένων Δημοσίου, που χρωστά πάνω από 1 δισ. σε φαρμακευτικές δαπάνες καθώς και διαβούλευση με την κυβέρνηση για το ζήτημα της εξίσωσης ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών στο Δημόσιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.