Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

Ελέγξτε τους ελέγχοντες



ΑΡΧΙΖΕΙ σήμερα στο υπουργείο Οικονομικών ο κοινωνικός διάλογος με τους κοινωνικούς εταίρους -εργαζομένους και εργοδότες- που στόχο έχει να επαναπροσδιοριστούν τα μέτρα καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και της παραοικονομίας.

ΑΝΑΡΩΤΙΕΤΑΙ ο απλός πολίτης αν για τα τρία αυτά κρίσιμα θέματα, που έχουν άμεση σχέση με τα άδεια δημόσια ταμεία, υπάρχουν πράγματι κάποια μέτρα, τα οποία θα πρέπει να επαναπροσδιοριστούν, ή δεν υπάρχουν καν μέτρα. Το βέβαιο, πάντως, είναι ότι τα όποια μέτρα, διότι κάποια μέτρα θα υπάρχουν, δεν εφαρμόζονται. Δεν υπήρχαν, έως τώρα τουλάχιστον, πολιτική βούληση για την εφαρμογή τους, αλλά ούτε και οι μηχανισμοί για να καταπολεμηθούν αποτελεσματικά η φοροδιαφυγή, το λαθρεμπόριο και η παραοικονομία.
ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΗ λογική και πρακτική, δεν χρειάζεται κανένας κοινωνικός διάλογος για να διωχθεί η παρανομία και να αντιμετωπιστεί το οικονομικό έγκλημα, που διαπράττουν κάποιοι αετονύχηδες με την ανοχή του διεφθαρμένου και διαβρωμένου κρατικού μηχανισμού.
ΑΥΤΗ ΤΗ μεγάλης έκτασης ανομία και παρανομία την πληρώνουν επί χρόνια οι ειλικρινείς, δηλαδή οι κουτοί φορολογούμενοι, που σηκώνουν δυσανάλογα με τις δυνάμεις τους τα φορολογικά βάρη. Τώρα την πληρώνει και ο τόπος, με τη βαθιά οικονομική και κοινωνική κρίση που οδήγησε σε δραματικό αδιέξοδο.
ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ με τον κοινωνικό διάλογο αρχίζουν σήμερα και ευρείας έκτασης φορολογικοί έλεγχοι σε επιχειρήσεις και σε πάνω από ένα εκατομμύριο ελεύθερους επαγγελματίες. Στο στόχαστρο είναι φορολογικές υποθέσεις που παραγράφονται ώς το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2010.
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ αναφέρουν ότι συνεργεία προληπτικού ελέγχου θα σαρώσουν τις πρωινές και απογευματινές ώρες την αγορά. Γιατί, όμως, προαναγγέλθηκαν οι έλεγχοι και το σάρωμα της αγοράς; Για να πάρουν τα μέτρα τους οι φοροφυγάδες;
ΠΕΡΑΝ ΑΥΤΟΥ, με ποιους μηχανισμούς θα γίνουν οι έλεγχοι; Με τους υπάρχοντες, οι οποίοι, λόγω απραξίας τους, άφησαν άδεια τα δημόσια ταμεία;
ΕΠΕΙΓΕΙ, επομένως, να γίνει και χωρίς κανέναν κοινωνικό διάλογο ανασυγκρότηση των ελεγκτικών μηχανισμών, αλλά και η δημιουργία συστήματος ελέγχου των ελεγκτών, με στόχο την εξυγίανση του όλου συστήματος. Ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου σε πρόσφατη συνέντευξή του υπογράμμισε με έμφαση ότι τα κύρια προβλήματα της χώρας είναι η λειτουργία του δημόσιου τομέα, η διαφθορά και η φοροδιαφυγή. Γνωστή η διάγνωση, αλλά άγνωστη μέχρι στιγμής η θεραπεία της εθνικής νόσου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.