Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

Βασικός Σχολιασμός Επικαιρότητας απο τον Τομέα Τύπου και ΜΜΕ του ΠΑΣΟΚ



Προϋπολογισμός 2010. Παραλάβαμε δημοσιονομικό χάος, αλλά τιμούμε την εμπιστοσύνη των πολιτών και τηρούμε τις δεσμεύσεις μας. Δεν σταματάμε εδώ. Όλο το 2010 θα είναι έτος δίκαιων ανατροπών, παντού. Ν.Δ.: Καταλαβαίνουμε την αμηχανία τους, αλλά δεν κατανοούμε τη συνεχιζόμενη -και απύθμενη- ανευθυνότητά τους.


ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2010: ΠΑΡΑΛΑΒΑΜΕ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟ ΧΑΟΣ ΑΛΛΑ ΤΙΜΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΑΙ ΤΗΡΟΥΜΕ ΤΙΣ ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ ΜΑΣ. ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΒΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΑΞΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΚΤΗΣΗ ΤΗΣ ΧΑΜΕΝΗΣ ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ.

Ο πρώτος προϋπολογισμός της νέας κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, αποτελεί το πρώτο καθοριστικό βήμα για την ανάταξη της οικονομίας μας. Για την ανάταξη της αξιοπιστίας της χώρας μας, την αναπτυξιακή μας στροφή, την αναθέρμανση της αγοράς, την ενίσχυση των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων, την ενίσχυση της παιδείας, της υγείας, του κοινωνικού κράτους. Θα ακολουθήσουν το πρόγραμμα Σταθερότητας, αλλά και οι, μετά τον κοινωνικό διάλογο, μεγάλες τομές και αλλαγές που ζητούν οι πολίτες και έχει ανάγκη η κοινωνία μας.

Τι παραλάβαμε

1. Η ΝΔ κληροδότησε στη χώρα ένα απίστευτο δημοσιονομικό εκτροχιασμό:          
-          Βρήκαμε έλλειμμα 30 δις ευρώ, 12,7% του ΑΕΠ, όταν μιλούσαν για 3,7% και στο τέλος ψέλλιζαν κάτι για 6%...
-          Βρήκαμε δημόσιο χρέος 300 δις ευρώ.
-          Βρήκαμε μια οικονομία με αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης (-1,6 το τρίτο τρίμηνο του 2009) και 100 χιλιάδες νέους ανέργους.
2. Το χειρότερο όμως έλλειμμα που βρήκαμε ήταν το έλλειμμα αξιοπιστίας της χώρας μας. Ένα μεγάλο έλλειμμα εμπιστοσύνης από τις διεθνείς αγορές που φέρνει τη χώρα σε εξαιρετικά δύσκολη θέση για την κάλυψη των δανειακών της αναγκών. Με επιτόκια δανεισμού που εκτινάσσονται, χωρίς καν η χώρα να βγαίνει στις αγορές να δανειστεί.
3. Η προηγούμενη κυβέρνηση, το ξέρει ο Ελληνικός λαός, φυγομάχησε απέναντι στα προβλήματα του τόπου. Κι όταν πια το πλοίο πήγαινε στα βράχια και ο Ελληνικός λαός απαιτούσε νέα πορεία, ο καπετάνιος και οι αξιωματικοί του παρέδωσαν το πηδάλιο, λίγο πριν τη σύγκρουση, κυριολεκτικά στο παρά πέντε, τότε που η υποβάθμιση της οικονομίας μας είχε ήδη συντελεστεί, απλά δεν είχε αποκαλυφθεί στην ολότητά της.

Ποιους και τι στηρίζουμε  

Παρά τα πρωτοφανή προβλήματα, τιμούμε την εμπιστοσύνη που μας έδειξαν οι πολίτες. Εξαντλούμε κάθε περιθώριο για να δώσουμε μια δίκαιη διέξοδο στα προβλήματα της χώρας.
-          Στηρίζουμε τους πιο αδύναμους με την ενίσχυση αλληλεγγύης, με το επίδομα ανεργίας, με την αύξηση των αγροτικών συντάξεων. Δίνουμε τη δυνατότητα στους νέους να βρουν δουλειά με την παροχή κινήτρων, με τη χρηματοδότηση προγραμμάτων επιδότησης ασφαλιστικών εισφορών.
-          Αυξάνουμε τις δημόσιες επενδύσεις στο 4,2% του ΑΕΠ, για την αναθέρμανση της οικονομίας και την περιφερειακή ανάπτυξη.
-          Στηρίζουμε τον αγροτικό πληθυσμό, με την επιστροφή ΦΠΑ στους αγρότες από το 7% στο 11%.
-          Επενδύουμε ένα δισ. Ευρώ επιπλέον πόρους στην παιδεία.
-          Στηρίζουμε την υγεία με τις απαραίτητες πιστώσεις για την πρόσληψη νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού στα νοσοκομεία.

Μειώνουμε το έλλειμμα κατά 4 μονάδες του ΑΕΠ το 2010

Ταυτόχρονα, θέτουμε επίσης ένα φιλόδοξο, απαραίτητο δημοσιονομικό στόχο: Το έλλειμμα να μειωθεί σχεδόν 4 μονάδες του ΑΕΠ το 2010. Αυτό σημαίνει μείωση του ελλείμματος πάνω από 8 δισεκατομμύρια ευρώ. 4 δις από εξοικονόμηση σπατάλης με τη μείωση δαπανών και 4 δις από αύξηση εσόδων.

Πώς αυξάνουμε τα έσοδα

1. Παρά τα όσα λέγονται για τη δημιουργία εντυπώσεων η αλήθεια είναι μόνο μία. Τα φορολογικά έσοδα αυξάνονται, αλλά όχι με αυξήσεις συντελεστών στα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα. Αυξάνονται μέσω:
-          Της έκτακτης εισφοράς κοινωνικής ευθύνης από τα μεγάλα κέρδη και τις μεγάλες ακίνητες περιουσίες.
-          Της φορολογικής μεταρρύθμισης στο μέγεθος που θα αποδώσει μέσα στο 2010, μαζί με τη συμβολή της ανάκαμψης του ονομαστικού ΑΕΠ.
-          Της αξιοποίησης κάθε μέσου για τον αποτελεσματικότερο φορολογικό έλεγχο και την είσπραξη ανείσπρακτων οφειλών.
-          Της αύξησης του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα ποτά και τσιγάρα.
2. Παράλληλα υπάρχει και μια σημαντική συνεισφορά ύψους περίπου 800 εκ. ευρώ από την μείωση των επιστροφών εσόδων και από άλλα μη φορολογικά έσοδα.
Πώς μειώνουμε τις δαπάνες και  τη σπατάλη στο κράτος 
Οι δαπάνες μειώνονται κυρίως από την μείωση των πρωτογενών δαπανών.
Για πρώτη φορά μειώνονται σε κρατικό προϋπολογισμό κατά 3,8% ή κατά 2,3 δισ. ευρώ:
-          Με μείωση των λειτουργικών δαπανών κατά 11% ή 1,1 δισ. ευρώ (εκ των οποίων μείωση των καταναλωτικών δαπανών κατά 25%).
-          Μείωση των δαπανών για ασφάλιση, περίθαλψη και κοινωνική προστασία κατά 9,7% ή 1,7 δισ. ευρώ - όχι σε δαπάνες για συντάξεις και πρόνοια, αλλά στη μείωση της απόλυτης σπατάλης πόρων μέσα στο ασφαλιστικό σύστημα.
-          Με συγκράτηση των δαπανών για μισθούς και συντάξεις, οι οποίες αυξάνονται κατά 2,8%.

Από πού κόβουμε και τι χρηματοδοτούμε

1. Καταργήσαμε το μέτρο της απόσυρσης που θα στοίχιζε 400 εκ. και μεταφέρουμε το κονδύλι αυτό στην παιδεία, ώστε να αυξηθεί η χρηματοδότησή κατά 1 δισ. ευρώ το 2010.
2. Μειώνουμε τις καταναλωτικές δαπάνες του δημοσίου κατά 25%, αλλά αυξάνονται οι δαπάνες για δημόσιες επενδύσεις στο 4,2% του ΑΕΠ.
3. Μειώνουμε τις επιχορηγήσεις διαφόρων φορέων, αλλά χρηματοδοτούμε την αύξηση του επιδόματος ανεργίας κατά 5% φέτος.
4. Μειώνονται οι εξοπλιστικές δαπάνες, και αυξάνονται οι αγροτικές συντάξεις και η επιστροφή ΦΠΑ στους αγρότες
5. Θα αυξήσουμε τον Ενιαίο Φόρο Κατανάλωσης σε τσιγάρα και ποτά για να χρηματοδοτηθεί επιπλέον η υγεία, για την πρόσληψη 3.000 επιπλέον νοσηλευτών στα νοσοκομεία, όπως και για να χρηματοδοτηθεί το πρόγραμμα για την επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών ώστε να ενισχυθεί η απασχόληση των νέων σε κανονικές θέσεις δουλειάς, όχι σε stage στο Δημόσιο.

Αλλά δεν σταματάμε εδώ. Το 2010 θα είναι έτος «αλλαγών και ανατροπών παντού»

1. Η εξειδίκευση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής θα περιγραφεί στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Το πρόγραμμα αυτό θα συζητηθεί στην αρμόδια Επιτροπή στη Βουλή πριν την αποστολή του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Ιανουάριο. Το πρόγραμμα αυτό θα περιλαμβάνει:
-          Την ενίσχυση των εσόδων μέσα από ένα νέο δίκαιο και αποτελεσματικό φορολογικό σύστημα και με δραστική προσπάθεια για τη μείωση της φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής - ξεκινήσαμε ήδη το διάλογο για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί για ψήφιση τέλος Φεβρουαρίου.
-          Τη δραστική περιστολή της σπατάλης και τη μείωση των δημοσίων δαπανών που δεν εξυπηρετούν ούτε αναπτυξιακούς και κοινωνικούς στόχους, ούτε ανταποκρίνονται σε πραγματικές υπηρεσίες για τους πολίτες. Ο Πρωθυπουργός έδωσε ήδη κατευθύνσεις σε όλους τους Υπουργός για τριετείς προϋπολογισμούς με περικοπές δαπανών και συγχωνεύσεις ή καταργήσεις οργανισμών του δημοσίου που απλώς αναπαράγουν την ύπαρξή τους.
-          Βαθιές τομές και αλλαγές που ενισχύουν τη διαφάνεια στη διαχείριση του δημοσίου χρήματος, τον έλεγχο και τη λογοδοσία - όχι μόνο στην κεντρική κυβέρνηση αλλά και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.
2. Θα δράσουμε άμεσα και αποφασιστικά. Το 2010 είναι το έτος των μεγάλων αλλαγών και ανατροπών παντού. Ήρθε η ώρα της μεγάλης στροφής, της μεγάλης αλλαγής. Θα την κάνουμε πράξη με τη στήριξη και τη συμμετοχή όλων, με συμμάχους τους πολίτες, τον κάθε πολίτη. Και ζητάμε απ' όλους τους κοινωνικούς εταίρους, από όλους τους πολίτες, να στηρίξουν αυτή την προσπάθεια. Είναι μία εθνική προσπάθεια. Το σημαντικότερο: ζητάμε και επιδιώκουμε αλλαγή και νοοτροπίας και πρακτικών από όλους μας, το κράτος, τους πολίτες, τους επιχειρηματίες, τους συνδικαλιστές. Οφείλουμε να αλλάξουμε πάνω απ΄ όλα εμείς οι πολιτικοί, όλη η πολιτική ηγεσία της χώρας. Δικός μας ρόλος είναι να γίνουμε φορείς του μηνύματος αυτής της αλλαγής.


Καταλαβαίνουμε την αμηχανία της ΝΔ αλλά δεν κατανοούμε την συνεχιζόμενη ανευθυνότητα της. Είναι δυνατόν να επιμένουν σοβαρά ότι το έλλειμμα δεν είναι 30 δισ. αλλά 19; Και ποια «ενδεδειγμένα μέτρα» προτείνει η νέα ηγεσία της; Τα ίδια που απέρριψε με την ψήφο του ο Ελληνικός λαός; Γιατί δεν μιλάνε καθαρά; Και πότε θα ζητήσουν έστω μία συγνώμη για την καταστροφή που προκάλεσαν και μετά έφυγαν;

1. Μπροστά στη ξεκάθαρη γραμμή πλεύσης που κατέθεσε η κυβέρνηση, η ΝΔ στέκεται αμήχανη και ανεύθυνη. Καταλαβαίνουμε τη δύσκολη θέση που βρίσκονται. Χρειάζεται να πάρουν θέση για ένα προϋπολογισμό που έχει ως αφετηρία του τον πρωτοφανή δημοσιονομικό εκτροχιασμό στον οποίο αυτοί οδήγησαν τη χώρα. Γιατί η σημερινή κατάσταση στην οποία αναφέρονται, έτσι, γενικά και αόριστα, δεν προέκυψε ξαφνικά και από το πουθενά. Είναι δημιούργημα των πολιτικών που ακολούθησαν τα τελευταία 6 χρόνια. Πολιτικές τις οποίες καταδίκασαν με απόλυτο τρόπο, οι πολίτες.
2. Αυτό που δεν καταλαβαίνουμε είναι η συνεχιζόμενη ανευθυνότητα τους. Αντί να αρθρώσουν έστω και ένα στοιχειώδη αντίλογο στις καθαρές προτάσεις της κυβέρνησης, ψελλίζουν κάτι μισόλογα για «ενδεδειγμένα μέτρα» που οφείλει να πάρει η κυβέρνηση. Αλήθεια ποια είναι τα μέτρα αυτά; Τα μόνο συγκεκριμένα μέτρα ήταν αυτά που προεκλογικά  παρουσίασαν και τα οποία επίσης καταψήφισαν οι πολίτες. Έχουν κάτι καινούργιο να πουν;
3. Διαδίδουν εντός και εκτός της Βουλής, εντός και εκτός της χώρας, πίνακες που επιχειρούν να αποδείξουν ότι τα στοιχεία του ελλείμματος για το 2009 δεν είναι αληθινά. Ότι το έλλειμμα είναι δήθεν 11 δισ. λιγότερο από όσο εγγράφεται στον προϋπολογισμό.
-          Τους ρωτάμε ευθέως.  Επιμένουν στον ισχυρισμό ότι το έλλειμμα του 2009 είναι 19,5 δισ. Ευρώ, όταν τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, δείχνουν ότι το ταμειακό έλλειμμα της κεντρικής κυβέρνησης έως τον Οκτώβριο ήταν 27 δισ. ευρώ; Όταν η ίδια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε από τις 2 Ιουλίου προειδοποιήσει ότι το έλλειμμα του 2009 θα ξεπερνούσε το 10% του ΑΕΠ. Όταν ο δανεισμός που χρειάστηκε να γίνει για να καλυφθούν οι ταμειακές ανάγκες του δημοσίου ήταν περίπου 60 δισ. ευρώ; 29 δισ. είναι τα χρεολύσια, 19 δισ. είναι το έλλειμμα που λέτε, τα υπόλοιπα 12 δισ. γιατί τα χρειαζόμασταν;
4. Αναρωτιώμαστε: είναι τόσο αμετανόητοι; Ακόμη και από τα έδρανα της Αντιπολίτευσης εξακολουθούν να προτείνουν ως μέσο επίλυσης του δημοσιονομικού προβλήματος την απάτη και την απόκρυψη στοιχείων; Δεν διδάχθηκαν τίποτα;
5. Είμαστε ξεκάθαροι. Στην πρωτόγνωρη κρίση που γνωρίζει η χώρα μας, αυτές τις κρίσιμες στιγμές θέλουμε, ζητούμε, εθνική συστράτευση από όλους, κόμματα, κοινωνικούς εταίρους, υγιείς δυνάμεις της επιχειρηματικότητας, εργαζόμενους, όλους τους πολίτες. Όμως αυτή η συστράτευση δεν σημαίνει ούτε αμνησία, ούτε άφεση αμαρτιών από τις εγκληματικές πολιτικές, από τις εθνικά επιζήμιες και ανυπόστατες απογραφές, μέχρι τις απαράδεκτες παραγραφές, τις υποθέσεις διαφθοράς και κατασπατάλησης του πλούτου του Ελληνικού λαού. Αυτές τις πολιτικές, που αδίκησαν τον Ελληνικό λαό, που διέσυραν την Ελλάδα, που στέρησαν κονδύλια για την ανάπτυξη, για τα νοσοκομεία, για τα σχολεία, για την πρόνοια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.