Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Η τριπλή πρόκληση του 2010

ΤΗΣ ΛΟΥΚΑΣ ΚΑΤΣΕΛΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ, ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ .




Τα τελευταία έξι χρόνια χάθηκε μια ιστορική ευκαιρία για την ελληνική οικονομία: στο περιβάλλον συναλλαγματικής σταθερότητας και χαμηλών επιτοκίων της ευρωζώνης, οι ελληνικές κυβερνήσεις είχαν τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουν οριστικά τις χρόνιες δημοσιονομικές ανισορροπίες, να ενθαρρύνουν τη βιώσιμη ανάπτυξη και να θέσουν τις βάσεις για το νέο παραγωγικό μοντέλο της χώρας.


Δυστυχώς πολύτιμος χρόνος και πόροι κατασπαταλήθηκαν επί σειρά ετών και η ιστορική ευκαιρία χάθηκε. Ευτυχώς, όχι οριστικά. Η κυβέρνηση του ΠαΣοΚ εξελέγη τον Οκτώβριο με τη θετική ψήφο των πολιτών και με μια σαφή λαϊκή εντολή να προωθήσει τις μεγάλες αλλαγές ώστε να μην τεθεί υπό αμφισβήτηση το βιοτικό επίπεδο που με θυσίες των πολιτών κατακτήθηκε τις τρεις τελευταίες δεκαετίες αλλά και η ίδια η εθνική κυριαρχία στον κρίσιμο τομέα της άσκησης οικονομικής πολιτικής.

Η κυβέρνηση του Γιώργου Α. Παπανδρέου από την πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων της έχει αποδείξει ότι αντιλαμβάνεται την κρισιμότητα των περιστάσεων γνωρίζοντας ότι ήδη από το 2010 θα κριθεί με αυστηρότητα για τα αποτελέσματα του έργου της. Η πρόκληση είναι τριπλή: δημοσιονομική εξυγίανση, αναθέρμανση της οικονομίας και παραγωγική ανασυγκρότηση που θα οδηγήσει σε βιώσιμη ανάπτυξη τις επόμενες δεκαετίες.

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης κινείται με συνέπεια και ταχύτητα για την εφαρμογή των πολιτικών που ενέκριναν με την ψήφο τους οι πολίτες.

Το υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κινητοποιεί όλα τα εργαλεία πολιτικής που είναι αναγκαία για την αναθέρμανση της οικονομικής δραστηριότητας και την παραγωγική αναδιάρθρωση και προωθεί μια ολοκληρωμένη δέσμη πολιτικών για διοχέτευση ρευστότητας στην αγορά, προώθηση δημόσιων έργων και ενίσχυση των ιδιωτικών επενδύσεων.

* Για τη διοχέτευση ρευστότητας επιχειρήσεων έχουμε ήδη προωθήσει για ψήφιση στη Βουλή δύο βασικά νομοσχέδια για την ανακούφιση χιλιάδων υπερχρεωμένων νοικοκυριών, ενώ σύντομα θα κατατεθεί και το τρίτο νομοσχέδιο για τη διαφάνεια των τραπεζικών συναλλαγών και την εξάλειψη καταχρηστικών πρακτικών στον δανεισμό. Το Ταμείο Εγγυοδοσίας αναμορφώνεται για να προσφέρει ουσιαστική στήριξη στις μικρές επιχειρήσεις.

* Από το 2010 οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων αυξάνονται θεαματικά, ενώ το ΕΣΠΑ και ο επενδυτικός νόμος τοποθετούνται σε νέες βάσεις. Πολύ σύντομα θα είναι διαθέσιμα δύο βασικά αναπτυξιακά εργαλεία, προσαρμοσμένα στις απαιτήσεις του βιώσιμου παραγωγικού μοντέλου που συγκροτείται.

* Προχωρούμε σε μια μεγάλη τομή σε όλο το πλαίσιο που διέπει την άσκηση της επιχειρηματικότητας με στόχο την προσέλκυση παραγωγικών επενδυτικών κεφαλαίων που θα δημιουργήσουν ανάπτυξη, θα αναθερμάνουν την οικονομική δραστηριότητα και θα ανοίξουν νέες θέσεις εργασίας σε νέους τομείς. Με σχέδιο νόμου που θα κατατεθεί το πρώτο τετράμηνο του 2010 αίρουμε όλα τα αντικίνητρα και όλες τις γραφειοκρατικές διαδικασίες για την πραγματοποίηση επενδύσεων και για την ίδρυση, αδειοδότηση και λειτουργία των επιχειρήσεων. Τα πολυάριθμα στάδια και οι πολυδαίδαλες διαδικασίες που σήμερα υπάρχουν θα συντμηθούν σε υπηρεσία μιας στάσης (one stop shop) με την αξιοποίηση των υποδομών που έχουν ήδη αναπτυχθεί από τα επιμελητήρια της χώρας. Στόχος είναι να μειωθεί δραστικά σε λιγότερες από 15 ημέρες σήμερα ο χρόνος ίδρυσης μιας επιχείρησης προσεγγίζοντας τον ευρωπαϊκό μέσο όρο από 30 και πλέον ημέρες που είναι σήμερα.

* Η πολιτική προστασίας των καταναλωτών και των μικρότερων επιχειρήσεων από καταχρηστικές πρακτικές νόθευσης του υγιούς ανταγωνισμού αποτελεί βασική προτεραιότητα και ήδη προωθείται η αναμόρφωση του σχετικού νόμου 703/77, η αναβάθμιση της Επιτροπής Ανταγωνισμού και η δημιουργία Ηλεκτρονικού Παρατηρητηρίου Τιμών για τη συνεχή παρακολούθηση της αγοράς. Την ίδια ώρα προωθείται ως τον Φεβρουάριο η επανατιμολόγηση περίπου 6.000 φάρμακων που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά, ενώ αλλάζει η τιμολόγηση των αντιγράφων φαρμάκων με στόχο η τιμή τους να προσεγγίσει τα επίπεδα τιμών των περισσότερων ευρωπαϊκών χωρών. Ετσι, σε συνδυασμό και με το σύνολο των μέτρων που αφορούν τη λίστα συνταγογραφούμενων φαρμακευτικών ιδιοσκευασμάτων, στοχεύουμε στην εξοικονόμηση δαπανών που προσεγγίζουν το 1 δισ. ευρώ.

Η παραγωγική αναδιάρθρωση είναι το μεγάλο εθνικό στοίχημα της οικονομικής πολιτικής την επόμενη τετραετία. Γιατί χωρίς ένα βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης, που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να ανακτήσει τους υψηλούς αναπτυξιακούς ρυθμούς του πρόσφατου παρελθόντος, θα είναι στην πραγματικότητα μάταιη κάθε προσπάθεια αντιμετώπισης της ανεξέλεγκτης δυναμικής του δημοσίου χρέους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.